top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverErwin Spuijbroek

Het belang van een ondertekende staat van beschrijving bij aanvang van een huurovereenkomst!

Bijgewerkt op: 25 nov. 2020

In mijn praktijk merk ik regelmatig dat partijen zich bij het aangaan van een huurovereenkomst over het algemeen meer richten op het te huren object, de huurprijs en de looptijd van de huurovereenkomst, terwijl het ook zeer belangrijk is om bij aanvang van de huurovereenkomst vast te leggen wat de staat is van het gehuurde, teneinde opleveringsgeschillen aan het einde van de huurovereenkomst zoveel als mogelijk te voorkomen.

Het wettelijke uitgangspunt is namelijk dat het gehuurde in de oorspronkelijke staat moet worden opgeleverd, behoudens geoorloofde veranderingen en toevoegingen en behoudens slijtage. Die oorspronkelijke staat wordt bij voorkeur bewezen door een door beide partijen ondertekende en voldoende gespecificeerde staat van beschrijving/proces-verbaal van oplevering het liefst voorzien van foto’s, waaruit blijkt in welke (eind-)toestand het gehuurde moet worden opgeleverd.

In de praktijk blijkt een dergelijke staat van beschrijving/proces-verbaal van oplevering (bij zowel particuliere- als bedrijfsmatige verhuur) nog weleens te ontbreken, met als gevolg dat de verhuurder (voor huurovereenkomsten die zijn gesloten na 1 augustus 2003) moet aantonen dat de oorspronkelijke staat beter was dan die bij de oplevering. Dat kan nogal eens een zware kluif zijn, waardoor de verhuurder uiteindelijk met de door de huurder veroorzaakte schade blijft zitten. Deze voor de verhuurder negatieve bewijsregel heeft overigens geen effect voor bedrijfsruimte als in het contract deze wettelijke regel buiten toepassing is verklaard.

Al met al is het zeer aan te raden om bij aanvang van de huur een duidelijke staat van beschrijving/proces-verbaal van oplevering op te stellen, zodat voor beide partijen geen twijfel bestaat over de staat waarin het gehuurde bij het einde van de huur dient te worden opgeleverd.

Heeft u als verhuurder te maken met een opleveringsgeschil of wellicht een huurincasso, neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op om uw casus voor te leggen. Dat kan per e-mail: contact@juriprofs.nl, telefonisch: 076 767 63 08, of via het contactformulier op deze website.137 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page